Samenvatting

Volgens de Regional Competitiveness Index (uit 2019) van de Europese Unie is Utrecht na Stockholm de meest competitieve regio van Europa. Het Regional Innovation Scoreboard van de EU bekijkt het innovatievermogen van regio’s. De regio Utrecht staat op de 23e plaats van 220 regio’s (in 2017). Op het gebied van fietsvriendelijkheid staat Utrecht wereldwijd op de derde plaats (na Kopenhagen en Amsterdam). De Copenhagenize Index beoordeelt wereldwijd 136 steden op hun fietsvriendelijkheid. Ruim een op de drie (34%) Utrecht heeft wel eens van de Global Goals voor duurzame ontwikkeling gehoord.

 Kerncijfers

 

2016201720182019
Regional Innovation Scoreboard (totaal van 220 regio’s)-23--
Regional Competitiveness Index (totaal van 275 regio’s)2--2
The Copenhagenize Bicycle Friendly Cities Index (totaal van 136 steden)-2-3
% inwoners dat wel eens gehoord heeft van de Global Goals voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties-28-34

Bron: Europese Commissie; Inwonersenquête, gemeente Utrecht; The Copenhagenize Index

Concurrentievermogen: Utrecht na Stockholm meest competitieve regio

In de meest recente versie van de Regional Competitiveness Index (RCI) van de Europese Unie (2019) is de regio Utrecht na de regio Stockholm de meest competitieve regio van de Europese Unie. Utrecht deelt deze tweede plaats met Londen. In 2016 stond Utrecht ook op de gedeelde tweede plaats, toen met de regio Berkshire. De index bestaat uit drie subindexen. Op de subindex Basis staat Utrecht op plaats 2, op Efficiency op plaats 6 en op Innovation op plaats 8. De subindexen zijn opgebouwd uit thema's. Op alle 11 thema's scoort Utrecht bovengemiddeld hoog, maar staat nergens bovenaan de ranglijst. Utrecht heeft een hoge notering op de thema's Infrastructuur, Macro-economische stabiliteit en Technologie. Thema's waarop Utrecht een minder hoge notering heeft, zijn Arbeidsmarkt en Gezondheid. Meer informatie over de Regional Competitiveness Index is te vinden via 'Meer Weten?'.

Innovatie: Utrecht in top 25 van Europese innovatieleiders

De regio Utrecht staat volgens het Regional Innovation Scoreboard van de Europese Unie (laatste versie uit 2017) op de 23e plaats van de 220 regio’s. Utrecht is de enige Nederlandse regio in de top 25 en is ten opzichte van 2015 een plek op de lijst gestegen. De ranglijst wordt aangevoerd door regio’s uit Zwitserland en de hoofdstedelijke regio’s van Zweden (Stockholm) en Denemarken (Kopenhagen).

Fietsvriendelijkheid: Utrecht wereldwijd op 3e plaats

De Copenhagenize Index beoordeelt wereldwijd steden op hun fietsvriendelijkheid. In de meest recente versie uit 2019 staat Utrecht op de derde plaats met een score van 88,4%. Alleen de Deense hoofdstad Kopenhagen (90,2%) en Amsterdam (89,3%) hebben een hogere score. In 2017 stond Utrecht nog op de tweede plaats en Amsterdam op de derde plaats. De index gebruikt 13 parameters verdeeld over de categorieën straatbeeld (bijvoorbeeld fietsinfrastructuur en faciliteiten voor de fiets), cultuur (zoals veiligheid en imago) en ambitie (bijvoorbeeld fietsdeelprogramma’s). Volgens de Copenhagenize Index scoort Utrecht goed op fietsgebied door de zeer goede fietsinfrastructuur en het grote gebruik van de fiets. Bovenal valt Utrecht op vanwege de politieke inzet op het gebruik van de fiets en de innovatieve maatregelen, zoals slimme verkeerslichten en het record aantal fietsparkeerplekken. Meer informatie over de fiets in Utrecht is te vinden in het hoofdstuk Mobiliteit (Fiets).

Utrecht Global Goals City

Utrecht is een Global Goals City. Dit betekent dat de strategie voor Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen wordt gekoppeld aan de wereldwijze duurzame ontwikkelingsdoelen: de Global Goals for Sustainable Development (SDGs). Deze Duurzame Ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties met de bijbehorende 17 doelen gaan over wereldwijde thema’s zoals het terugdringen van armoede en honger, het stimuleren van duurzame energie en inclusieve economische groei. Daar werkt ook de stad Utrecht aan. In de loop van 2020 verschijnt een dashboard, waarin de lange termijn strategische doelstellingen voor Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen zijn gekoppeld aan de 17 Global Goals. Hier zijn lokale indicatoren aan gekoppeld. Dit dashboard gaat een beeld geven van de verhouding tussen Utrechtse beleidsdoelstellingen en de Global Goals.

De stad is ook actief betrokken bij de Global Goals. De Stichting Utrecht4GlobalGoals organiseert de campagne HeelUtrechtU met als doel zoveel mogelijk bewoners te stimuleren om bij te dragen aan het behalen van deze doelen. HeelUtrechtU is een platform voor Utrechtse verhalen van bewoners en ondernemers die werken aan het realiseren van de Global Goals. In 2019 heeft 34% van de Utrechters van de Global Goals gehoord. Dit aandeel is hoger dan twee jaar geleden (28%). Steeds meer organisaties in de stad verbinden hun activiteiten aan de Global Goals zoals de Social Impact Factory, Stichting ANNE, de bibliotheek en de MAEX Utrecht.